Rene's Webstek | rvu.be  

Main Menu
Home
Zeilen
Paul Vinck
Staf Versluys
Radio Amateurs
Vespa
Links
- - - - - - -
Contact
Gastenboek

Jean Heylbroeck
Geschreven door René "Were Weg" van Uden   
zaterdag 26 augustus 2006

In mijn jaarlijks verlof zeilde ik met de "Were Weg" op de Nederlanse wateren in Zeeland.

Niet ver van huis samen met vrouw en kinderen, rustig van haventje naar haventje, Breskens Middelburg, Arnemuiden, Hellevoetsluis, Zierikzee, Oude-Beierland, Goes, of Willemstad. Prachtige plaatsjes langs meren en kanalen, waar een zeiler zijn hart kan ophalen zelfs als het hard waait en het op zee niet meer leuk is.

Op het einde van de vakantie juli 1989 zeilde ik met mijn gezin Blankenberge binnen. Wij vonden een ligplaats naast een oude zeilboot, een Elisabatan 30 “Chartist Lady” met aan de reling een wit laken met zwarte tekst “Goede Vaart Jean”

Een uur later komt een meneer de ponton opgewandeld en maakt aanstalten om op de Chartist Lady te stappen.

Nieuwsgierig als ik ben vroeg ik “bent gij Jean? en waar vaar je heen?”

Ja het was Jean en zou ‘s anderendaags vertrekken voor een reis rond de wereld.

Dat was voor mij de gelegenheid om Jean bij mij aan boord uit te nodigen voor een drankje en een woordje uitleg over zijn reis.


Op een grote opblaasbare wereldbol waarmee mijn kinderen in het water speelden tekende Jean Heylbroeck uit Gent zijn geplande reisweg. Ook vroeg hij om hem met grote bevlagging 's anderendaags uit de haven te escorteren.

Onder de camera’s van BRT en VTM voeren wij de Noordzee op. Nadat wij elkaar veel goede wensen toegeroepen hadden legde Jean zijn boot richting Engeland, ik richting Oostende

Vijf jaar later, nog steeds bestuurslid van de Ryco was ik veel in de jachtclub. Op een vrijdagavond dat ik toevallig aan de bar stond kwam iemand binnen die ik niet onmiddellijk herkende. Hij stapte recht naar mij en stak zijn hand uit met de vraag “Gij bent toch René”

“Ja en gij bent Jean” was mijn antwoord.

Jean was enkele minuten geleden Oostende binnengevaren na een trip rond de wereld.

Toen ik zag dat hij beefde, vermagerd en vermoeid was, bestelde ik voor hem een dikke biefstuk, frieten en twee grote Belgische pinten.

Uit “De wereld is rond” door Jean Huylbroeck Bldz 299……..Eastbourne en Dover om dan op 8 juli Oostende binnen te lopen. Ik werd uitzonderlijk goed opgevangen in de Royal Yacht Club van Oostende, een der oudste zeilclubs ter wereld. er werd mij een enorme biefstuk-friet voorgeschoteld, begeleid door ontelbare pintjes met rondom mij de gastvrije leden. De voorzitter van de RYCO opende een antiek album en niet veel later kreeg mijn portret een plaatsje in het gouden boek, naast dat van andere zeilgloriën.

Laatst bijgewerkt op ( dinsdag 06 februari 2018 )
 
< Vorige   Volgende >

Rene van Uden