Rene's Webstek | rvu.be  

Main Menu
Home
Zeilen
Paul Vinck
Staf Versluys
Radio Amateurs
Vespa
Links
- - - - - - -
Contact
Gastenboek

CRC moet
Geschreven door Rene   
zondag 02 juli 2006

CRC moet!

Laat ons proberen om meer zeilers aan startlijn te krijgen! Met deze gedachte ontstond de Cruising Rating Class. Door enkele gegevens betreffende afmetingen van boot en van de zeilen in een formule te verwerken bekwam de booteigenaar een Tijd Correctie Factor. Door de gevaren tijd met deze TCF te vermenigvuldigen werd de einduitslag voor de prijsuitdeling opgemaakt.

Met de komst van de pc werd het zelfs mogelijk na een verhitte discussie van enkele toogzeilers op het secretariaat een TCF te bekomen. De volgende dag werd in een heuse zeeslag uitgevochten wie werkelijk de beste zeiler van de wereld en aanpalende landen was. De rating was niet perfect. Who cares? Wij zeilden voor de fun.

De beste zeiler die zich geroepen voelde om te water de Belgische kleuren te verdedigen deed de overstap naar de echte wedstrijdklasse de IOR.

Het doet me pijn aan mijn zeilershart vast te stellen dat de CRC in 2004 op sterven na dood is. De doelstelling van deze eens zo populaire amateursklasse is verwaterd. De problemen van de CRC ontstonden na het komen en gaan van de vele wedstrijdklassen zoals IOR IMS CHS ORC IRC enz. Waarna vele booteigenaars een onderkomen zochten bij de CRC.

Het gesleutel om de rating aan deze problemen aan te passen zoals het invoeging van een geheimzinnige parameter zorgde voor veel ontevredenheid. Te veel wedstrijden, een kwakkele begeleiding, onvoldoende wedstrijdorganisatie deden de rest.

Recht in het hart van de CRC is dat een boot met CRC meetbrief in 2004 aan geen enkele wedstrijd van het Open Noordzee Kampioenschap mag deelnemen. Was de overtocht, van een tiental zeilboten van de Ryco buiten wedstrijd, van Oostende-Ramsgate hiertegen geen stil protest?

Met alle respect voor de toerzeilerij, maar je leert pas echt zeilen in de wedstrijden.

Toerzeilers bestaan feitelijk niet, zei ooit Staf Versluys die er blijkbaar over had nagedacht. Van zodra er twee boten naast elkaar op het 'water varen, beginnen ze aan alles te morrelen om sneller te gaan.

De overstap van de toerzeiler naar het wedstrijdzeilen moet eenvoudig, snel en goedkoop kunnen. De leiding van een zeilvereniging moet deze wedijver die achter elke zeiler schuilt stimuleren .Op het secretariaat van de club moet het mogelijk zijn om een acceptabele rating te bekomen. Niet moeilijk doen!. Gooi die onsympathieke X factor uit de CRC formule! Wie niet akkoord gaat met de berekening moet maar opstappen, naar de echte wedstrijdzeilerij met een goede(?) rating formule. Ga uit van de vaststelling dat een perfecte rating niet bestaat! Blijf geloven dat meedoen niet alleen het belangrijkste is, maar dat je er uit leert. En je onvermoede talenten in jezelf ontdekt. Het gaat dus over veel meer dan winnen of verliezen. De CRC maakt het voor een vader met kinderen of kleinkinderen weer mogelijk om op een mooie zeildag de bloempot vast te sjorren en een wedstrijd te zeilen.

René "WERE WEG" van Uden

Zeilen.be ? AUGUSTUS 2004 ? NR. 8

Niet goed bezig!

Nadat in 1974 het’ Noordzee Kampioenschap’ door een handvol enthousiaste zeilers was opgericht, werd het jaar nadien de Cruiser Racing Class boven de doopvont gehouden .

Bij deze twee gebeurtenissen was ene Robert Ouvry bij de initiatiefnemers. De doelstelling van de CRC was: eigenaars van bewoonbare boten en andere geestdriftige zeilende neofieten aan te moedigen wedstrijden te zeilen. Robert bedoelde hiermee vooral de toogzeilers die daar stonden te stoeffen hoe goed ze wel waren. Mijn eerste wedstrijd die ik kort na de geboorte van de CRC zeilde was in Blankenberge. Zonder geldige meetbrief diende ik mij aan, werd ingeschreven en zeilde de wedstrijd. Ik werd, werd met de vermelding dat ik zonder geldige meetbrief zeilde zelfs afgeroepen op de prijsuitdeling. Bovendien mocht ik als laatste op de grote tafel nog een prijs uitzoeken. Dat was zeilsport promoten

Het Noordzee Kampioenschap is ondertussen van naam veranderd het heet nu ‘Open Noordzee Kampioenschap’. Dus open voor alle klassen, maar niet voor CRC. Begrijp je? Ik niet.

Dat een CRC boot in een IRC wedstrijd geen punten en prijzen krijgt is logisch maar iemand verbieden om deel te nemen is de zeilsport kelderen.

 

Hopelijk is mijn indruk verkeerd dat er een bepaalde wedijver bestaat tussen de promotoren van IRC en CRC. Als het toch waar is, laat aub de zeiler daar niet de dupe van zijn.

 

René "WERE WEG" van Uden
Laatst bijgewerkt op ( zondag 17 augustus 2014 )
 
< Vorige

Rene van Uden