Rene's Webstek | rvu.be  

Main Menu
Home
Zeilen
Paul Vinck
Staf Versluys
Radio Amateurs
Vespa
Links
- - - - - - -
Contact
Gastenboek

Paul Vinck
Geschreven door Rene   
zondag 02 juli 2006

Paul Vinck 1934-2005

Drie jaar geleden liet Paul zijn jachtwerf over in Oostende en trok naar de Vredestraat te Bredene.

Samen met enkele vrienden hielpen wij hem verhuizen. In de chaos die de verhuis meebracht vond ik enkele oude krantenknipsels. http://192.168.1.70/web/admin.html

Nooit heb ik gedacht dat deze papiertjes mij vandaag op zijn begrafenis nuttig zouden zijn om Paul te beschrijven.

  • Overstappen van houtbewerker naar scheepsbouwer.
  • Zelf een boot bouwen om er de Atlantische Oceaan mee over steken
  • Verhuizen van Aalst naar Oostende.

Iets wat voor de meesten onder ons een grote stap is was voor Paul een gewone zaak

Hij was een landrot uit de Binnenstraat in Aalst en hield zich in zijn vrije tijd bezig als radioamateur. Hij had voor zijn achttiende de zee nog nooit gezien.

De zee is er later gewoon bij gekomen.

Hij hield ervan met hout te werken en besloot een poging te doen zijn eigen boot te bouwen. Het lukte. Sindsdien was hij verkocht aan de zee

Hier in Aalst aan de Dender bouwde Paul een aantal zeilboten, waarvan twee kleine die nog regelmatig aan wedstrijden deelnemen voor de Belgische- en Bretoense kust.

De vierde boot die Paul bouwde, de "Generale Bank", was voor zijn tijd een revolutionaire zeilboot met waterballasttanks. Paul kende deze boot door en door omdat hij hem zelf bouwde.

Paul vertelde vaak hoe hij hier in de loods elke avond, twee jaar lang, er aan bezig was. Vrienden kwamen langs om een hand te helpen. Na het werk dronken zij een frisse pint uit de frigo.

De "Generale Bank" vaart nu onder de naam Agrion op de Middellandse Zee en heeft als thuishaven Monastir in Tunesië.

Met dit 15 meter lange jacht voer Paul in 1988 van Plymouth naar New Port, Rhode Island. Tot tweemaal toe zeilde hij, helemaal alleen, deze trans-atlantische wedstrijd naar Amerika, enkele jaren voordien met de Patrick III daarna met de "Generale Bank" En met succes.

Het zeemansbloed heeft Paul bij zijn geboorte niet mee gekregen. Door zijn werk door zijn hobby leerde hij het water kennen.
In 1993 kon hij aan de lokroep van de zee niet weerstaan en verhuisde naar Oostende.


Enkele jaren later leerde ik Paul echt kennen. De eerste grote trip die ik ondernam nadat ik stopte met werken was een boottrip naar Canada maar geraakte in de miserie voor de kust van New Foundland door gebrek aan goede zeekaarten.

Paul is in zijn auto gesprongen om in Antwerpen de nodige kaarten te kopen. Enkele uren later seinde een radioamateur “René, ik heb een berichtje van Paul Vinck”

Het luidde "Vaar naar 52° 29’ Noord en 55° 38’ West, daarna 6 mijl tussen de rotsen op 255° en ge zult voor een veilige haven liggen"


Als wij op Paul’s werf een werkje deden aan onze boot kwam Paul van tijd tot tijd eens kijken hoe we vorderden. Van op een afstand zagen wij aan zijn gezicht dat we niet goed bezig waren “Ge moet dat zus of zo doen” legde hij dan uit.

En verdorie, dien "Ajuin" had nog gelijk ook!


Later na zijn trombose gingen Paul en ik regelmatig de vrijdagavond iets eten langs de baan naar Brugge te Houthave of Meetkerke.

We zaten dan niet midden in het restaurant, want niet iedereen hoefde te zien dat hij zijn rechterhand niet zo vlot gebruikte en dat ik zijn vlees sneed en zijn mond afveegde

Toen ik aan mijn kleinkinderen vertelde dat ik vandaag naar Paul’s begrafenis zou gaan vroegen zij “Is dat uw vriend van de botenwerf met zijn hond Dolly waar ook een haan met drie poten rondloopt die Jean-Luc heet?


Ik zal mij Paul herinneren “Rijdend in zijn klein kaki tractortje om in het begin van het seizoen onze boot naar zijn kraan te duwen om haar daarna met een grote precisie terug in het water te leggen"

Vaarwel Paul, wij, de vrienden van de kust, zullen jou ook missen.

René "Were Weg" van Uden

Laatst bijgewerkt op ( dinsdag 19 maart 2019 )
 
Volgende >

Rene van Uden