Rene's Webstek | rvu.be  

Main Menu
Home
Zeilen
Paul Vinck
Staf Versluys
Radio Amateurs
Vespa
Links
- - - - - - -
Contact
Gastenboek

Wellenbrecher pers
Geschreven door Rene   
zaterdag 01 juli 2006

"WELLENBRECHER" EEN RACEBOOT GEBOUWD DOOR GEHANDICAPTEN. "

Veel deelnemers hebben de “ Wellenbrecher” tijdens de jongste Antwerp Race niet gezien. Waarschijnlijk omdat zij slechts de spiegel zagen toen deze nieuwe volbloed wedstrijdboot voorbij stoof.

Misschien hebben ze wel de wenkbrauwen gefronst bij de naam op die spiegel: “Wellenbrecher”, een Duitse golfbreker? En toch een Belgische vlag! Een eendagsvlieg met een gehuurde boot?…

Wat zij zagen was ze zagen was een 33-voeter waarvan de casco werd gebouwd door de VZW Mut (ook Duits voor “moed”) uit Eupen dat is ook België, Duits België).

Bedoeling van die bouw was werklozen en gehandicapten in het Duitse landsgedeelte te herscholen. Het Waalse gewest steunde dit project financieel. In plaats van nog eens ramen of een tuinhuis te bouwen pakten ze ditmaal de bouw aan van een casco van een zeilboot.

Dit naar een plan van de Parijse architect Georges Auzépy-Brenneur. De houten romp, beschermd met glasvezel en epoxy, is nadien afgewerkt en opgetuigd door de Oostendse werf Agrion Marine van Paul Vinck.

De initiatiefnemers uit Eupen en enkele Oostendse enthousiastelingen richtten nadien de VZW Wellenbrecher op, met zetel in Eupen. Die runt nu de boot. Voorzitter is Paul Vinck en daarin zetelen verder Johan Funk en Helmut Timmerman, de initiatiefnemers van Mut uit Eupen en Etienne David, Johan Rubben en René van Uden uit Oostende. Thuishaven is Ryco Oostende.

De eerste uitstap was de Antwerp Race met Vincent Boels als schipper en de VZW-leden als bemanning. In CRC-klasse (rating 1.0067) eindigde “Wellenbrecher” derde en was vierde in verrekende tijd. Niet slecht voor een ongeteste boot die het met oude zeilen en een samengeraapte bemanning moest doen.

Bedoeling van de VZW Wellenbrecher is de boot te gebruiken voor opleiding van bemanningen. De “Wellenbrecher” start op 15 juli in de Oostende-Helgoland Race en zal ook in de wedstrijden rond de boeien uitkomen. Houd de spiegel in de gaten…

Laatst bijgewerkt op ( zaterdag 26 augustus 2006 )
 
< Vorige   Volgende >

Rene van Uden