Rene's Webstek | rvu.be  

Main Menu
Home
Zeilen
Paul Vinck
Staf Versluys
Radio Amateurs
Vespa
Links
- - - - - - -
Contact
Gastenboek

De Zeilsport
Geschreven door Rene   
zaterdag 01 juli 2006
VOORWOORD
In mijn boekenkast staat een boek over zeilen. Het werd geschre­ven door H.C.A. van Kampen in mijn geboortejaar 1937.
De inleiding geeft mij het gevoel alsof ik zelf aan het roer zit en over de golven glij. Dit is de reden dat telkens ik het boek zie niet kan nalaten het voorwoord te herlezen.

Waarom zou ik het niet laten verschijnen in het clubblaadje of op het internet plaatsen? Dan kunnen andere zeilfreaks er ook van genieten.
Het was oorspronkelijk geschreven in oude spelling en soms wat moeilijk te lezen, nu het hier herschreven voor me ligt leest het heel wat vlotter.
Toch heb ik mijn bedenkingen bij die nieuwe spelling, vroeger schreef men klooten met twee o's, nu maar met eentje.

De zeilsport.
=========
Door H.C.A. van Kampen, herbewerkt door R.A.M. ­van Uden.

Wanneer uw scheepje, overhangend door de kracht van een bolle wind, over het water scheert, wanneer wanten en schoten gespannen staan als vioolsnaren en de wind er zijn lied op doet horen, wanneer het water, door de boeg opzij geworpen, tot schuim geslagen langs de flanken van uw vaartuig schiet, als de zon haar kleuren tovert in het overspattend buiswater, dan is het een genot te weten, dat gij als stuurman dat alles beheerst, dat gij op dat ogenblik meester zijt op uw kleine gebied.
Steeds is er afwisseling; richting en kracht van de wind veranderen voortdurend en vereisen nieuwe manoeuvres. Snel besluiten en snel handelen zijn dikwijls noodzakelijk, en dat alles betekent gewin aan gezondheid, aan lichaamskracht en zenuwvermogen.
De zeilsport is niet gemakkelijk, ze eist niet alleen een koel hoofd en een stevige vuist, maar ook kennis van schip, van het weer, het water en de wind. Juist daardoor onder­scheidt de zeilsport zich van vele andere takken van sport; zeilen is een sport van hogere orde dan autorijden, voetballen of tennissen, het staat ook hoger dan zwemmen en roeien waar eenzelfde beweging uit de treure herhaald wordt, en verheft zich zeker ver boven motorbootvaren waarbij een dode kracht, de motor het werk doet, een kracht die door de druk op een knop naar believen aan het werk gezet of uitgeschakeld wordt.
Laat de wind u in de steek, ook dan vindt gij ontspanning in het onderhoud van schip en tuig, in muziek en gesprek, in vreedzame contemplatie.
Aan boord of aan de waterkant (bar van clubhuis) hoeft men zich nooit te vervelen.

René “WERE WEG” van Uden
Laatst bijgewerkt op ( dinsdag 20 december 2016 )
 
< Vorige   Volgende >

Rene van Uden